Как да запазим красива косата си и след къпане в морето?

Как да запазим красива косата си и след къпане в морето?

Да предпазим косата от неприятни изненади, които може да ни донесе плуването в морето или в басейна….

Всеки знае, че морската вода оказва неблагоприятно въздействие върху косата

Защо това е така? След плуване в морето в косата винаги се формират кристали от солта, които увеличават риска от увреждането на косъма. Кристалчетата работят като миниатюрни лещи, които събират и фокусират слънчевите лъчи, нагрявайки силно косъма от корените до върховете, благоприятствайки неговото изсушаване и разрушаване. За да не позволим на морската вода да повлияе негативно върху състоянието на косата ни и за да й създадем оптимален комфорт, има една малка хитринка, към която можем да прибегнем:

Достатъчно е винаги след плуване в морето да изплакваме косата си със сладка вода. Ако в близост няма душове, бутилка прясна вода ще свърши чудесна работа.

А след края на всеки плаж, след като  измием косата си  с шампоан, препоръчително е да слагаме балсам за коса без да го измиваме след това. Това хидратира косъма в дълбочина след пресушаването му от морската, солена вода, защитава го от ултравиолетовите лъчи на слънцето и го прави гладък и блестящ.

Допълнително можем да използваме спрейове, кремове или флуиди за коса с UV филтър.

Водата в басейните също крие рискове за косата

Дезинфектантите, които се използват напоследък, като хлор или мед, превръщат русата и повече или по-малко светлите коси в зеленикави. Предлагаме ви два бързи и лесни начина за корекция:

  • Разтворете в 1 л вода 3 хапчета обикновен аспирин. Накиснете косата си в този разтвор за 1 час и след това обилно изплакнете с обикновена чешмяна вода.
  • Друг вариант за прикриване на зеленикавия оттенък е като прибегнете до помощта на шампоан оцветител. За целта най-добре ще ви послужи такъв с червеникави или златни нюанси.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.