Педикюрът не е само за жени

Педикюрът не е само за жени

Педикюрът, освен като разкрасяваща дейност, е необходима част от грижата ни за личната хигиена.

Той не бива да се извършва при наличие на разранявания или зачервявания по кожата. Те са предпоставки за входни портали на редица гъбични и бактериологични инфекции, които могат да засегнат и здравата кожа и нокти. Педикюр не бива да се извършва дори след депилиране на кожата, тъй като има риск за потенциално инфектиране на третираната кожа.

Грижата за ноктите не бива да се пренебрегва.

При процедурата от стъпалата се отстраняват огромни количества бактерии. Това спомага премахването на неприятната миризма на краката. Ексфолиацията, изстъргването на слоеве мъртви клетки от кожата, извършена правилно и с мярка допринася за по-нежен и приятен вид на ходилата.

Масажите, които често се прилагат в козметичните салони, като съпътстваща педикюра процедура, подобряват кръвообращението и намаляват болката в ходилата след дълъг престой на крак.

Средностатистическият човек извършва от 5 до 10 хиляди стъпки на ден, което за няколко години прави стотици извървени километри. Все пак, никой не би ползвал кола, с толкова навъртян километраж, ако не е добре поддържана. Това би могло да провокира противниците на педикюра сред представителите на силния пол да приемат тази грижа за личната си хигиена. Особено разпространен проблем заради немарливост при тях са инфекции на краката, причинени от „врастнат нокът“, който се поражда от неправилно или твърде дълбоко изрязване на ноктите.

За склонните към враснат нокът проблемите могат да се избегнат с извършване на медицински педикюр редовно – при грижите за ходилата специалистът правилно оформя ноктите, а при индикации за врастване извършва необходимите манипулации.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.